De geschiedenis van sieraden

Sieraden zijn zo oud als de mensheid en werden toen ook gebruikt voor dezelfde doeleinden als de hedendaagse. Het versieren van het lichaam om aandacht te trekken bij het andere geslacht, hetzelfde geslacht of om een boodschap uit te stralen als rijkdom, functie en stijl van leven.
Van oudsher zijn sieraden toch voornamelijk gebruikt als status symbool. Deze sieraden waren van allerlei soorten materialen. Botten, schelpen, stenen en metalen als goud en zilver zijn veelgebruikte materialen. Nadat de mens de edelsmeedkunst onder de knie kreeg werden goud, zilver en brons de voornaamste materialen voor sieraden en hierdoor steeg ook de waarde ervan. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw vond er een verandering plaats waardoor vormen kleuren en design een belangrijk aspect werden voor sieraden.

Ontwikkelingen voor mannen en vrouwen

Sieraden zijn sinds oudsher voornamelijk een vrouwending geweest op het gebied van lichaamsversiering. Sieraden voor mannen hadden dikwijls een praktische functionaliteit. Zo droegen mannen uit het Romeinse Rijk alleen een zegelring. Pas later begonnen mannen meer sieraden te dragen dan alleen een zegelring. Vrouwen droegen een elegante dunne ring van goud of zilver, oorbellen, arm en halsbanden, halskettinkjes en enkelbandjes. Pas in de 18e eeuw werden horloges als een sieraad gedragen. Voornamelijk waren dit zakhorloges, deze werden niet om de pols gedragen. Het polshorloge deed zijn intrede aan het begin van de 20e eeuw en is tot en met vandaag een populair sieraad. Sommige (vooral Zweedse) horloge merken hebben een waarde die goud compleet overschaduwd.

Sieraden trends

Tegenwoordig ziet men af van vreselijk dure sieraden. Sieraden hoeven voor veel mensen niet per se een status symbool te zijn zoals in de geschiedenis wel vaak het geval was. Nu heeft men bij iedere set van kleren een bijpassend sierartikel dat 'past'. Wel speelt een ring bijvoorbeeld nog vaak een rol bij een huwelijksaanzoek maar dit is meer traditie. Wie overdreven veel geld heeft, heeft nog wel eens de behoefte om zijn welvaart te tonen middels een sieraad maar dan spreken we over de extreem rijken.
Volg voor meer informatie een van de blogs als aangegeven op de pagina.